0 tuotetta €0.00

Sveavägen 44, Tukholma, Ruotsi

Toteuttaja: Maisema-arkkitehti MSA Johan Paju, Urbangreen /Nordic Green Roof
Toimiva arkkitehti: Sofia Fors Szuba
Avustava arkkitehti: Emil Gottberg
Rakennuttaja: Diligentia

Kattomaisema on n. 0,3 hehtaaria, yhtä iso kuin Hötorget.
Kattopuisto on elävä maisema, joka koostuu kokonaisista biotoopeista (kasvikunnista) sovitettuna paikan olosuhteisiin. Maaperä on matala ja paikka karu, joten vain tietyt kasvit viihtyvät täällä.

Kolme biotooppia ovat: Pensasaro – matalakasvuinen pensasmetsä, jossa on enimmäkseen tammia ja erilaisia kukkivia metsänreunakasveja. Kuivaniitty – Karu kukkiva yrttiniitty kasveilla kuten keltamatara, päivänkakkara ja erilaiset orvokit. Pirunpelto – Hyvin laiha kallioperämaa, jossa kiviä, soraa ja kestäviä maksaruohokasveja.
Kasvit ovat peräisin tyypillisistä tuulisilta, kuivilta ja haavoittuvilta alueilta maisemasta: jyrkänteiltä vuoristosta, ulkosaaristosta tai karuilta kuivilta niityiltä Gotlannista. Kaikki on valittu sen takia, että katolla Tukholman keskustassa on samanlaiset olosuhteet. Ainoa hoito vuoden aikana on leikkaus myöhäiskesällä siemennyksen jälkeen. Ei kastelua luonnolliseen sateen lisäksi. Kaikki on jatkuvassa muutoksessa, aivan kuten luonto.

Kattomaisemasta tulee luonnollinen osa Tukholman keskuksen viherrakennetta. Katolle on istutettu noin 70 eri lajia. Kaikki oleskelualueet katolla on muodoiltaan suuria puulavoja, jotka on yhdistetty toisiinsa. Suuri istuin, joissa voit nauttia lounaasta. Ota kengät pois ja pistä varpaat luontoon!

Muotoilu hakee inspiraationsa Tukholman kattoharjanteiden eri kulmista. Leikki viivoilla ja kolmioilla avaa näkymiä ja luo kutsuvan ympäristön. Tuntuu siltä kuin kävelisi kevyesti kaupungin yläpuolella!

Läpinäkyvät puuaidat antavat tilan tunnetta, tuulensuojaa ja kaiteita retkeilyn ympärille. Ne toimivat myös suojatakseen kulumiselta tiettyjä osia luonnosta ja alueita, joissa kimalaiset, pikkulinnut ja mehiläiset asuvat.
Olemme luoneet runsaasti istumapaikkoja eri suuntiin ympäri kattoa, osa suojattuna tuulelta tai esim. vahvalta aamuauringolta. Kaikki voivat löytää paikkansa oman tarpeen mukaan.
On erikoinen kokemus tulla ylös Tukholman Kattomaisemaan vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Se on vähän kuin astuisi ulos tunturille sen jälkeen kuin on kamppaillut ylös tunturikoivikosta. Panoraama avautuu…

KATTOMAISEMA on Pohjois-Euroopan ainoa kokonaan luonnollinen biotooppimaisema katolla keskeisessä kaupunginytimessä. Kyllä!

Lähde: http://urbangreen.se/inspiration/